Dijital Para, Kripto Para ve Blockchain Nedir ? #Blokzincir #Blockchain
Dijital ve Kripto Para Nedir, Dijital para ve kripto para farkı, bitcoin ve kripto paraların geleceği, Blockchain Nedir, blok zincir Kullanım Alanları nelerdir, kripto para, dijital para, sanal para, dijital cüzdan, dijital dünya, yeni dünya düzeni, dünyayı yöneten güçler, para kavramı, yeni iş alanları, para kazanma, kripto para madenciliği, dijital dönüşüm, dijitalleşme, insan 2.0, satoshi nakamoto kim, yeni meslekler,blockchain,para kavramı,satoshi nakamoto,satoshi nakamoto kimdir,bitcoin,ethereum,ripple,üst akıl,teknoloji,yeni teknolojiler,internetten nasıl para kazanılır,kripto para borsası,yapay zeka,nesnelerin interneti,merkez bankası,banka,insanlar işsiz mi kalacak,işsizlik,Dijital Para İle Kripto Paraların Farkı
Dijital para birimi, yalnızca elektronik olarak kullanılabilen bir para türüdür. Banknotların ve madeni paraların aksine, dijital para birimi fiziksel formda mevcut değildir. Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar veya internet gibi teknolojileri kullanarak, kullanıcılar veya varlıklar arasında dijital para birimleri aktarılabilir.
Günümüzde dijital paralara ek olarak, kripto paralar ortaya çıkmıştır.
Dijital para, elektronik paraların tümünü tanımlar. Her zaman kriptografiyi kullanmamış olabilir. Kripto para ise temelde şifrelemeye dayanır.
Arasındaki farklar
-En belirgin fark Anonimlik. Blok zincire dayalı paralarda tüm para hareketinin herkes tarafından görülebilmesi. Dijital paralarda bu bilgiler gizli. Ancak, kripto paralar otoriteler tarafından kimlere ait olduğu bilinmezken, dijital paraların kimler tarafından kullanıldığının kimlik bilgileri bütün detaylarıyla bankacılıksistemlerinde kayıtlı olduğundan ulaşılabilirdir. Dijital paraları kontrol edip yönetebilen ve otorite olarak tanımlanabilecek kişi veya kişiler mevcut ancak kripto paralarda, blok zincire dayalı olmaları sebebiyle kişi veya küçük gruplarca değil kendilerine has toplulukları tarafından kontrol ediliyor. Bu topluluklara kripto para madencileri deniyor. Kripto paraların güvenliğinden bu madenciler sorumlu.
Bankaların kontrolünde olan dijital paralar ile alış veriş ya da para transferi yaparken, bu süreç banka güvenlik protokolleri ile sağlanır. Dolandırıcılık veya kullanıcının bilgilerini ele geçirerek yapılan para hareketlerine bankalar tarafından müdahale edilebilir. Ancak block zincir alt yapısını kullanan kripto paralarda böyle bir şey söz konusu değildir. Yapılan her işlem blok’a şifreleme yöntemiyle anında kaydedilir ve değiştirilemez. Zaten değiştirilebilseydi insanların güvenebildiği bir sistem olamazdı. Blok zincir sisteminin hatasız işlemekte olduğu söylenmekte. Ancak her gün gelişen teknolojiyle bu sisteme müdahale etmek imkansız demek doğru olmaz. Şu an kripto paraların arkasındaki temel otorite kripto para madencileri.Kripto para nedir?
Kripto paraların ne olduğunu anlayabilmek için öncelikle onun alt yapısını oluşturan blokchain sisteminin ne olduğunu anlamamız lazım.Blockchain, en kısa ifadesiyle şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri tabanıdır. Her bir bilginin bloklar halinde, gelişmiş şifreleme algoritmalarıyla, birbirine bağlanarak kaydedildiği bu dağıtık veri tabanı, bizlere bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapabilme imkânı sağlıyor.Türkçeye blokzinciri olarak geçen Blockchain teknolojisinin temeli, 1990’lı yılların başında kriptografi uzmanları Stuart Haber ve Scott Stornetta tarafından yapılan çalışmalarla atılmıştır. 1970’li yıllarda Ralph Merkle tarafından patentlenen “hash ağacı” konseptinden yola çıkan iki uzman, çalışmalarını tam manasıyla kavramsallaştırmamış olsalar da günümüzdeki modern blokzinciri tanımına yaklaşmayı başarmışlardır. Bu sebeple birçoklarına göre bu teknolojinin mucidi Satoshi Nakamoto değil, Haber ve Stornetta’dır.Takvimler 31 Ekim 2008’i gösterdiğinde Satoshi Nakamoto isimli bir kişi ya da grup tarafından yayımlanan “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” isimli white paper dokümanında BTC altyapısının tamamen blokzinciri teknolojisine dayandırıldığı belirtilmiştir.Çok geniş bir çalışma alanına sahip olan Blockchain teknolojisi sıklıkla kripto para birimleriyle anılsa da merkezî ya da merkezsiz pek çok endüstride kullanılmaktadır. Blockchain kullanım alanları arasında bankalardan hükûmetlere, akıllı sözleşmelerden noter işlemlerine varan sayısız resmi ve gayri resmi kullanım durumundan söz edilebilir.Blockchain teknolojisinin çalışma prensibinin altında yatan en önemli özellikler; anonim, dağıtık, merkezsiz ve kamusal olmasına karşın bozulamaz ve hacklenemez oluşudur.
Blockchain hesabı oluşturduğunuzda, cüzdan kimliği ve özel anahtar isimli iki benzersiz koda sahip olursunuz. Bu sizin kullanıcı profilinize giriş yaparak bütün işlemlerinizi gerçekleştirmenizi sağlar. Yaptığınız bütün işlemler blok’a kaydedilir.
ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, katıldığı bir panelde merkezi dijital paralarda ABD Kongresi’nin onayı olmadan hareket etmeyeceklerini belirtti.
Müzik:
Çok iyi