Türk Lirası Çöktü. Ne Yapmalıyız? #Trend #Teknoloji #Ekonomi #Blockchain #Kriptopara
Prof. Dr. Özgür Demirtaş
Özgür Demirtaş Ankara’da dünyaya geldi. İzmir Atatürk Lisesi’ni birincilikle bitirdi. Üniversite yerleştirme sınavlarında Türkiye’de ilk 50 öğrenci arasında yer alarak, 1998’de Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü tamamladı. Boston College’daki çalışmalarını 2003’te tamamlayarak 27 yaşında finans alanında doktorasını kazandı. Aynı sene, Baruch College City University of New York’ta Yardımcı Doçent pozisyonunda göreve başladı. “Öğretim alanında”, 2003 yılında Finans bölümü içerisinde, 2004 yılında ise İşletme Fakültesi’nde en iyi öğretim üyesi seçildi. 2005 yılında, tüm ana bilim dalları ve fakülteler arasında en iyi öğretim üyesi seçilerek “Üstün Öğretim Madalyası”na layık görüldü. Aynı zamanda New York University (NYU) Stern School of Business’ta en yüksek öğretim değerlendirmelerini aldı. 2007 yılında doçent unvanını kazanarak City University of New York’ta kalıcı bir akademik pozisyon elde etti. 2010 yılında, öğretim alanında, ABD, İngiltere, Kanada ve İskoçya’da 1 milyon profesör arasında yapılan 10 milyonu aşkın öğrencinin değerlendirmeleri sonucunda, ilk 20 içerisinde gösterildi.
Çalışmaları dünyanın önde gelen akademik dergilerinde (Management Science, Journal of Financial Economics, Journal of Monetary Economics, Journal of Financial and Quantitative Analysis, Review of Finance ve Journal of Business & Economic Statistics) yayınlandı. 35’in üzerinde akademik yayın yaptı. Aynı zamanda özel yatırım fonları hakkındaki kitabı Academic Press tarafından basıldı. 2004 yılından başlamak üzere, araştırmaları City University of New York tarafından 6 sene boyunca ödüllendirildi. 2012 yılı Eylül ayında ABD’deki kalıcı pozisyonunu terk ederek Sabancı Üniversitesi’ne Finans Kürsü Başkanı olarak katıldı. Sabancı Üniversitesi bünyesinde yaptığı çalışmalar ile Marie-Curie Avrupa araştırma fonunu kazandı.
Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Sabancı Üniversitesi altında kurulan Finans Mükemmeliyet Merkezi (Center of Excellence in Finance) Kurucu Başkanlığı, Türkiye’nin önde gelen bankalarından Akbank’ın Yönetim Kurulu üyeliği ve Türkiye’nin ilk finansal okuryazarlık derneği FODER’in kurucu Yönetim Kurulu üyeliklerini üstlenmiştir. Birçok büyük şirket ve holding için danışmanlık yapmaktadır. Türkiye, ABD ve Avrupa’da onursal konuşmacı olarak etkinliklere ve panelist olarak düşünce kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaktadır. Aynı zamanda, başta biyoteknoloji ve fintech sektörü olmak üzere birçok sektörde melek yatırımcıdır.
[ad_1]
[ad_2]
Özgür hocam candır. Bu topraklarin has evladıdır. Tam bir vatansever. Tum videolarını tekrar tekrar izlerim kendisinin. Ümitsizliğe kapıldığımda " ulkemde Özgür hoca gibi finans uzmani-dahisi insanlar var" deyip kendimi avuturum.
Allah faiz haramdır dedi ama tüm dünyanın çarkını faiz ile dönderdiler. Bir faiz Dünyaya neler yapıyor. İnananlar için ibrettir.
Özgür hocam merak ettim bir soru var…. Dolar 1 TL olursa ne olur ekonomimiz nasıl olurdu olumlu mu olumsuz mu olurdu yorumlarınızı çok merak ediyorum…
100 yıllık kısa ve özetleyici bir tarih akışı olmuş ellerinize sağlık. Bu akışın içerisinde az da olsa Türkiye in durumu ve Atatürk unsuranada değinilse idi daha da güzel olurdu diye düşünüyorum
youtubenin en krali kanali, buram buram kalite kokuyor
bu videoyu merkez bankası çalışanlarına göndermek lazım
Hocam eskiden bu anlattıklarının için çok üzülürdüm sonra kaza yaptım ölmedim herkesin kaderine razı olduğunu aslında fakir değil zengin bir halka sahip olduğumuzu herkesin çok zeki olduğunu ve yaşanacakları her şeyi kabul ettiklerini gördüm. Bu kandırılma mevzusu 20 yıllık değil Cumhuriyet kurulduğu günden beri var. Kıssadan hisse güven ve itikatın olmadığı bir ülkede Kurtuluş imkânsızdır.
o tüketim bu tüketim değil 😀 adamlar 2000 dolar alıyor 1700 ünü harcıyor biz 300 dolar alıyoruz zaten harcasak nolur harcamasak nolur zaten tüketmiyoruz kokluyoruz uçuyo.
Erdoğan yarın gitsin dolar 7 lira olur. Türkiye'nin Erdoğan sorunu var.
HOCAM BUNU BERAT ALBAYRAGA ANLATSAYDINIZ ÇOK GÜZEL OLURDU ÖYLE
Sanayi devrimi ıskalatilmis ülkeler fason üretim i dikte edilmiş Bir sistemde çok konuşulacak bir durum yok bacasız sanayi de pandemiye kurban gidince halimiz bu.
harikasın Özgür hocam
bilgilendirmeler için teşekkürler
AĞZINA SAĞLIK HOCA
Emeginize yureginize saglik hocam tum konularda oldugu gibi bunuda cok sade ve net bir dille anlattiginiz icin cok tezekkur ediyorum. yanliz hocam benim yillardir cozemedigim bir konu dolarin tum ulkelerde degisim degeri olarak kullanilmasi nasil olabilmis kaldiki amerika tum piyasalardaki dolar degerince zenginligide sahip degil. Bunun yontemini cok merak ediyorum sahsen
Ulkemizdeki kotu politika anlayislari yuzunden boyle degerli bilim insanlarimizi ulke kalkinmasinda degerlendiremiyoruz ne yazikki.Bu anlayista bize cok pahaliya patliyor maalesef.
RTE nin geldiği 19 yıllık iktidarın sonucu. Boşuna dil döküyorsunuz hocam. Deveye hendek atlatın bunlara laf anlatmayın. Onların Devletle,milletle,ekonomi,adalet,refah gibi şeylerle işi olmaz.
Özgür bey yorumları okuyor musunuz? Muhalif yorumları silenlerden değilsiniz değil mi? Bir sorum var.
Sizin markanız çok janjanlı da sormak istedim TÜRKİYE CUMHURİYETİ'ne faydanız nedir? Faiz Enflasyon şu sonuç bu sebep vs geçelim bunları siz ortaya hangi yeni referans ile çıkıyorsunuz? Var mı bir yönetim modeli projesiniz? Var ise neden ülkenize faydalı olmak adına savaşmıyorsunuz? Yok ise neden o unvanlarla sağa sola caka satıyorsunuz?
hocam domates patlıcanada gerek yok çay yeterli
Ne yazık ki ekonomi bitti patladık. Ülkeyi batıya teslim etmenin sınırına geldik. ABD er yada geç faiz arttıracak bu durumda kaçınılmaz olarak dolar 15 liranın üzerinde euro 20 lirayı görmüş olacak. Yada ABD Çin ile anlaşacak vergileri indirecek dünya ekonomisi rahat nefes alacak Türkiye yeniden güvenli liman olursa o zaman sıcak para akışı sağlanır ve 2004 sonrası olduğu gibi tek haneli gerçek enflasyonu görürüz dolar 4 TL ye kadar düşer euro 5 TL olur. Bu süreci geçici kılmamak içinde borçlarımızı kapatmamız gerekir.
1-sözlü yönlendirme konusunda sonuna kadar haklısınız hocam
2- rezerv para olduğu için usd, ekonomideki tüm ülkelerdeki tüm aksiyonlar sabit olsa bile tl karşısında değer kazanmaya devam eder.
3- hocam üniversitede tüm hocalarımız para politikası enstrümanlarından biri olarak piyasaya para arzını anlattım tüm ekonomi kitaplarında var . Siz şimdi para arzı nın hiç bir işe yaramadığını nasıl iddia ediyorsunuz ?
4- faizler gereksiz düşük tutuldu dediniz. hocam bankaların mevduat faizi %30 olsa 100 bin tl si olan aylık 2500 tl yaklaşık net getiri elde eder. Ozamanda parası olan ticaret yapmaz parayı faize koyar , üretim olmaz ve girişim olmaz ,domino etkisi ile işşizlik olur ardından enflasyon olur bu seferde daha kötü olur . sakaryada en ucuz ev şuan 400 bin tl ve aylık kira getirisi 1500 tl maksimum. 400 bin tl ile param olsa ev almam aylık banka 10 bin tl faiz veriyor. veya dükkan alıp bir iş kursam 10 bin tl getirisi ollmaz . ben dükkan almaz sam işçi çalıştıramam işçi para kazanamazsa bakkala gidemez, bakal satış yapamazsa toptancıdan mal alamaz ,toptancı mal satamaz ise yanında çalışan fazla işçiyi çıkarır vs vs . ne oldu ???
Ben 30.000 euromu tl ye cevirdim .
1 Euro 10 tl aldim
ayrıca hocam mb siyasetten bağımsız olsun diyorsunuz amerikada siyasetten bağımsız olduğunu düşünüyor musunuz ? bunun imkanı yok ki ülke batar. Bildiğiniz gibi türkiyenin cari açığının %70 i petrol gaz dan olusuyor. Doğu akdenizdede bizi 600 yıl hiç dışarıdan gaz almayacağımız hatta ihraç edebileceğimiz rezerv var. bunun sonucunda dışarıdan bize abd diyorki doğu akdenizdeki petrol hakkından vazgeç yoksa USD ile yaptırım yaparız . en basitinden bu yaptırımlardan sadece 1 tanesi yurt dışından ülekmize gelecek eft usd ye bile faiş fiyatlar getirdiler ki türkiyede usd azalsın enflasyon işssizlik çıksın diye . ayrıca kredi notumuzuda sırf bu nedenle yine siyaseti kullanarak düşürdüler . BU DURUMDA MERKEZ BANKASI SİYASETTEN NASIL AYRI ÇALIŞACAK. BAK ABD SİYASETE GÖRE HEMEN EKONOMİK KARAR ALIYOR . ???
bağımsız açıklama yaptığınızı düşünmek istiyorum ama elinizi vicdanınıza koyun.
Özgür abi açıklamalar için öncelikle kendi adıma çok teşekkür ederim.sen ne guzel bir adamsın abi.keske yönetim finansal konulari sen idare etsen ülkede.
Senin aptal tavsiyen yüzünden 150 bin kaybettim.
Çapsız
Soru şu ki şimdi uzun vade de borç yapalım mı gayri menkul ve Ya araç alalım mı
Dolar basmayı başaran bir de Adolf Hitler bunu da ekleyelim. Hatta Kalpazanlar diye bir film var bu konuyla alakalı. Tam doları basmayı başarıyorlar, savaş kaybediliyor. Yoksa batıracaklardı ABD'yi 🙂
Gece 12 de alındı ve borsa çöküşe gecti haberden sonraki sabah piyasayida mahvetti
Hocam, pandemi öncesi dolar 6.80 civarındaydı. İhraç ettiğimiz 68 liralık bir ürün 10 dolardı ve alan ülkede 20 dolara satıyordu ülkesinde diyelim. Pandemi ile birlikte bizden 10 dolara ürün alan ülkeler bu ürünleri ülkelerinde 20 dolara alıcı olmadığından satamaz oldu. Aslında ürünlerin alım yapılan ülkelerdeki enflasyon ve kıt üretimler ile 25 dolara satılması lazımdı. Fakat bizim gibi ülkelerde doların artması gerekiyordu. 68 liralık ürünümüz bizim %20 enflasyonumuz ile 81.6 TL oldu. Bu 12 dolar olacaktı. Fakat dolar 8.70 tl oldu ve bizim ürünlerimiz 9.38 dolar oldu. Ürünü 12 dolara alması gereken ve 25 dolara satması gereken ülkeler ürünleri 9.38 dolara alıp 18.75 dolara sattılar. Yani kendilerinde olacak %20 enflasyonu bize yükleyip kendi ülkelerinde de daha ucuza sattılar. Bunu bilimsel bir kaynağa oturtacak kadar ekonomi eğitimim yok. Fakat az çok ticareti ve uluslararası politikayı bilirim. Pandeminin faturası bize kesildi diyeyim. Hep söylemişimdir, Türkiye'de asgari ücret 350 doları geçemez. 350 doları geçtiği an biz ihracat için pahalı bir ülke oluyoruz. Bizden alım yapan ülkelerin fiyatlarını arttırıyoruz. Şimdi tüm anlattıklarımı sizin anlattıklarınıza bağlayacak olursak , el işçiliği artık dünyada alternatifi çok olan bir sektör. El işçiliğinin yerini beyine, teknolojiye, makinalara, bilgisayarlara veremediğimiz sürece biz global olarak bu geberik rekabete mecburuz. Çözümü nedir? Asla sadece üretmek değil. Zaten biz deli gibi üretiyoruz ama ucuz işler üretiyoruz. İhracatımızdaki kilo başına değer 2 dolar seviyesinde. İnsanlar pek dolar, rezerv,merkez bankası vs anlayamıyor ve çok normalde. Bence yeni bir videonuzda katma değerli ürün nedir , nasıl üretilir, nereye nasıl satılır , Türkiye ne durumda , eksikleri nedir onları konuşabilir misiniz.
Artık aptal bile anlamıştır diyecem ama bu bizim aptallar için geçerli değil!
içim karardı hocam ama gerçekler bunlar. Keşke bakmayınca dinlemeyince yok olsa. Teşekkür ederim bizi aydınlattığın için.