'BITCOIN'E ZOR SORULAR – GERÇEK EKONOMİ 13 – 13.04.2019 #Blockchain #Kriptopara #ErkanÖz
[ad_1]
ekonomik kriz, ekonomist, ekonomi haberleri, ekonomi 2019, ekonomi okulum, ekonomistler, ekonomi dersleri, dolar, bitcoin, altın
GERÇEK EKONOMİ 13. BÖLÜM
‘BITCOIN’E ZOR SORULAR
Türkiye’de bir ekonomik kriz var. Ancak bu yetmezmiş gibi dünya da tarihin en büyük küresel ekonomik krizine doğru hızla ilerliyor. Madencilik şirketleri toplam hash power’ın %50’sinden fazlasına sahipse Bitcoin’e bir %51 saldırısı yapılabilir mi? Ya saldıran FED olursa? Sınırsız dolar bastığına göre kolayca bilgisayar satın alıp Bitcoin’e sadıramaz mı? Bitcoinlerin %90’ı kullanıcıların %4’üne ait. Bu ne anlama gelir? Tüm bu soruları yanıtlamak için Melis Hazal Karagöz’ün sunduğu Gerçek Ekonomi Programının 13. Bölümü’nde deneyimli ekonomi ve teknoloji gazetecisi Erkan Öz’ün ilk Bitcoin uygulamalarını geliştiren Dan Held ile yaptığı özel röportajı izleyebilirisiniz.
Gerçek Ekonomi’nin tüm bölümleri:
1-Küresel ekonomik tufan geliyor!
2-Para ekonomisinden bilgi ekonomisine geçiş
3-Sınırsız paradan, sınırlı paraya geçiş
4-IMF, Tarım, Piyasalar, Bitcoin
5-Asıl Kriz 2020’de, En Az 5 Sene
6-Merkez Bankaları’nın Dünü Bugünü
7-700 Trilyon Dolarlık Tehlike! Bono Balonu
8-Dolar, EYT, Seçimler, IMF, S-400’ler, Altın, Bitcoin
9-Para Nasıl Üretilir?
10-Küresel Ekonomik Tufan’a Kim Nasıl Hazırlanıyor
11-Türkiye’nin Küresel Ekonomik Tufan’a Karşı Hazırlıkları
12-Seçimden Sonra Dolar, Bitcoin, Gümüş
13-Bitcoin’e Zor Sorular
14-Borsa Balonu ve Zombi Şirketler
15-Marc Faber: Türkler Daha Çok Altın Almalı
16-Gümüş Fiyatı Artış Potansiyeli
17-Blockchain Devrimi, 1000 Kat Artacak Kripto Para Nasıl Bulunur?
Lütfen daha iyi bir program için görüş ve önerilerinizi bizimle yorum bölümünde paylaşın. Gerçek Ekonomi’nin gelecek bölümlerini kaçırmamak için kanalımızıa abone olabilir ve bildirimleri (zil işareti ile) açabilirsiniz. Like, dislike ve özellikle ‘paylaşım’larınızı bekleriz 🙂
Erkan Öz’ün videolarını takip etmek için tıklayarak YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.
Sosyal Medya Adreslerimiz
►
►
►
►
[ad_2]
👑👏👏👏👏👏👏👏
Hocam şunu merak ediyorum; diyelim ki bütün dünya (yada ulkemiz) bir dijital para kullanmaya başladı. Bu durum üretim süreçlerini nasıl etkiler? Soruyu biraz açmak istiyorum, ekonominin en altına temel ürün üretiminden dolayı tarımı en üstüne de finans sistemini koyarsak, tl ekosisteminin özellikle son bir yıl içinde değer döndürme (cevirme) işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmediğini görüyorum ki bunu enflasyon ve kur artışı ile hissediyoruz. Peki ulkemiz bir kripto para birimine (yada altına dayalı bir sisteme) geçerse bu durumda bu değer cevirme sisteminin çarkları ne şekilde dönmeye başlar? Mesela tarımsal üretim artar mi? Yada belirli bir süre sonunda yüksek teknoloji üretmeye başlar miyiz? Şahsi fikrim; kıymetli/satınalma gücünü koruyan bir para birimi kullanmak bizi uzun vadede (sanırım hollanda hastalığı deniliyor) mevcut üretimimiz de yapamaz hale getirecektir. Bu nedenle değer kaybeden paralar kullanmak devletler için daha karlı gibi görüyorum. Saygılarımla.
Çok teşekkürler
Süper bir röportaj
👏👏👏
Tekrar derinden tespitleriniz için teşekkür ediyorum
Gayet güzel ve bilgilendirici doların tedavülden kalkması için dolar baskısı yaratılacak gelişmekte olan ülkeler kur baskısı yüzünden merkezi Fed olan bir sözde dünya para birimi olan dolardan kurtulmak için aslında merkezi Fed değilde merkezi tüm dünya olan bir para borsasına ihtiyaç duymaya mecbur bırakılacak ve neticesinde bu ihtiyaca karşılık olarak önceden alt yapısı oluşturulan ve kullanıma hazır hale gelmiş kripto para birimleri bir kurtuluş reçetesi olarak görülüp kabul edilmeye mecbur bırakılacak ve balıklar oltaya düşmüş olacak 21 yy sanayi devrimi olan dijital dünya devrine hoş geldiniz diyecekler.Elektrikle çalışan otomobiller belkide kablosuz elektrik aktarımıyla uçan arabalar güneş enerjisiyle ısıtılan ve günlük elektrik ihtiyacı karşılanan evler ve metrepoller insanlar yerine çalışan robotlar ve en sonunda Dan'ın da dediği gibi insanların ne yiyip ne içtikleri nasıl yatıp nasıl kaktıklarına kadar nabız ve hastalıklarını dahi kontrol altına alabilmek adına insanlara takılan biyolojik çipler ve sonunda tam kontrol sağlanr insanlar kendisini özgür sanan tutsaklara robotlara dönştürülür ve sonuç olarak sistem dışı hareket eden robotların biyolojik çiplerine gönderilen bir sinyal ile hayatlarına son verilir… Musuz son 😄
Teşekkürler
Emin Gur Sirer hoca avalache projesinin ico sunu yasal mevzuat olusturulduktan sonra direkt ulkemizde yapsa cok guzel olur ulkemiz icin, yetkilileri bu konuda bilgilendirmek lazim Emin hocayi taniyorlar mi, boyle bir projeden haberleri var mi bilginize Erkan Bey tesekkurler yayin icin.
Erkan Bey ve Melis Hanım harika işlere imza atıyorsunuz ağzınıza sağlık. Tv'de bu kalitede program yok. Nazar değmesin:)
Merhaba Sayın Erkan Öz;
Uzun zamandır sizi takip ediyorum düşüncelerinizi destekliyor ve beğeniyorum.
Kısadan hisse konuya gireceğim hemen, doların rezerv para olması
güvenilir para vs.
Milli ekonomi modeli duymuşunuzdur illaki sizi Temel Kotil beyfendi
ile bir araya getirmek isterim öncelikle , Milli ekonomi modeli
konusu hakkında ki değerli fikirlerinizi öğrenmek isterim. (Duymamış
olamazsınız diyelim ki duymadınız araştırıp konu hakkında ki değerli
fikirlerinizi öğrenmek isterim).
Saygılarımla..
Erkan bey harika işlere imza atıyorsunuz, şu ülkede sizin gibi bir kaç tane daha ufku geniş insan olsa ekonomi şaha kalkar.
Bitcoin’ yerine Türk ekonomisini konuşsanız bu arada…erkan öz gündemden uzaksın(!)
Ben kitabınızı okumuş bir insan olaraktan fikrimi yazmak istedim .Öncelikle ben kötü yorum yapmayı seven bir insan değilim ama Erkan Bey bu aksan nedir demeden alamadım kendimi diğer yandan Melis Hanım bence çocuğu boş bölümde okusa da arkadaşlarına mühim bir şey okuyormuşçasına anlatan teyze modunda yani konuyla alakası hiçbir alakası yok her video bitse de gitsem modunda oturuş ve bakışlar,sizin dediğiniz bir şeyi yorumlamak bir kenera diyebileceği ve dediği tek şey EVET, Erkan Bey.Bu yorum büyük ihtimalle silinecek ama olsun.
Sizin gibi kaliteli yayınlar olmasa, youtube'ın çekilir yanı yok.
Bu bölümün konuğu gerçekten çok iyi seçilmiş. Ayrıca sorduğunuz sorular ile Bitcoin'e dair fiyat spekülasyonlarından öte, teknik altyapısına dair soru işareti olabilecek önemli noktalara değinmişsiniz. Diğer bölümler de gayet iyi ancak bu bölüm gerçekten çok faydalı oldu, teşekkür ederiz. Saatlerce süren ve bir yere varamayan TV tartışma programlarını izlemektense, yarım saat civarında konunun özünü anlatan ve doğru şekilde bilgilendiren bu içerikleri herkese tavsiye ediyorum, sizi de tebrik ediyorum.
Sonraki bölümlerinizde Tim Draper'ı konuk edebilir misiniz? Kendisi biliyorsunuz erken dönem Bitcoin yatırımcısı, ayrıca blockchain ekosisteminin en önemli oyuncularından. Şüphesiz konuşulabilecek birçok altbaşlık var kendisiyle. Yine çok faydalı bir içerik olacaktır.
keyifli bir söyleşi. teşekkürler
Erkan bey benim sorum hangi kripto para ne için kullanılır ? ,Mesela Bitcoin'i altına benzettiniz. Bankalar Ripple'i kullandılar daha önce benim sorum neden ripple ? Ne özelliği vardı. Acaba her kripto paranın kendine has bir ruhumu var ?
Hem bitcoin hem dolar bende altın yükselecek diyorsunuz. Hangisine yatırım yapalım kafamız karıştı biraz.
bugüne kadar bitcoin ile ilgili sorulabilecek en iyi sorular en iyi cevaplar..
daha verimli bir yayın olamazdı.. ellerinize emeklerinize sağlık..
Bu yayının ulusal kanallarda yayınlanması gerekiyor.
Ben Iran dan kripto para ile petrol almak istiyorum. Bunun sorun olacağını sanmıyorum ama aldığım yakıtı kullanmama izin vermeleri gerekiyor. Bu işler çok zor Erkan bey!?:/
Bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum.
Röportaj esnasındaki erkan beyin arkasındaki vitrin ve vitrindeki dantel eminim amerikalıyıda şaşırtmıştır…:)))
Çok dolu dolu bir bilgilendirme olmuş, Teşekkürler Erkan abi.
Bitcoin tamamen siyaset dışı mı? Şaka etti herhalde. Adamın saydığı ülkelerin hepsi siyasi nedenlerle Bitcoin (eğer alırlarsa) alacaklar.
27:40 bende neden rusya interneti kapatma deneyi yapıyor diye düşünüyordum. abd deki gibi seçimleri etkilemesin diye mi derken bence gerçek cevabımı siz verdiniz.
o zaman şu sonuç çıkıyor en stabil olarak kripto paraya rusya geçecek ardından iran ve çin takip eder türkiyede hükümet değişmezse takip eder diye düşünüyorum. ek olarak abd karşı gözüküyor ama el altından hazırlık yaptığını iddia edebilirim, çünkü ıbm ve intel şirketleri video kartı(mining kartı) üreteceğini duyurdular, biliyoruz ki ıbm abdnin arka kapı şirketi ve büyük işlem gücü için imkansız değildir diye düşünüyorum…
%51 tehdine karşı verdiği cevaplar beni tatmin etmedi ve güvenmedim.
çünkü bir soruda kimin ne kadar hesabı var bilemeyiz diyor doğru, bir kişi ayrı ayrı hesap açıp kendini ayrıştırabilir.dk 08:10 sonrada bilmiyorsan nasıl bu hesapların yüzde 51i ellerinde bulundurmadığının garantisini veriyor ki
bitcoinde çatallanma kötü bir şey diyor bitcoin cashi yerden yere vuruyor sonrada saldırı çözümüne dk 10:12 çatallanmayı öneriyor. benim aklımdaki soru ele geçirilmiş bir sistemin artık o hesaplar elimizde gözükmezken nasıl oluyorda çatallanma ile transfer edebiliyoruz.
aklımdaki başka soru şu bahsettiği dalgalanmaların nedeni ev elmas, vb kişisel şeyleri almak değil bence geçenlerde stewe wozniak açıklama yapmıştı. tüm bitcoinimi sattım demişti herkes satmaya başlayınca ertesi günlerde bitcoin değeri çok düştü, sonrada milelt bitcoin balon mu patlar mı tartışmasına girmişti. tabiki bu sadece steve wozniak'a bağlı değilde ama etkili güçlü kişiler var bunlar halkı çok kolay yönlendirebiliyor. bu konu hakkında yorumunuz?
herşeyi bildiğimi iddia etmiyorum öğrenmek için soruyorum programınızı tesadüfen görmüştüm ve takip etmeye başladım çok iyi
bir program yapıyorsunuz yüreğinize sağlık teşekkürler 🙂
Güzel anlatım olmuş
Çok başarılı bir röportaj olmuş çok teşekkürler.
Hocam sizin dediğiniz gibi eğerki FED madenciliğin yüzde 51 'ni para vererek ele geçirirse ne olur diye sormuştunuz? Bende size sormak istediğim bir soru var ? Eğerki FED yada dünyadaki diğer finans kuruluşları zaten ki bunlar birbirine bağlı banklar ve şirketler sahibleri belli dünyadaki dönen paranın cironun yüzde 65 ve 70 sahipleri , bunlar bitcoin ve diğer bazı coinlerin çoğunu satın alabilecek güçe sahipler hatta bence kökten hepsini alabilirler şu anki coinmarketcap 180milyar dollar civarında bu para bu büyük sermayenin yanında bir hiç . Yani demek istediğim şu isteseler hepsini alırlar ve aldıklarını var sayalım sizce ne olur????
Bu arada program çok güzel olmuş?
Teşekürler Erkan Bey
Sizi ekonomi bakanı olarak hayal ediyorum…
Emeginize sağlık Erkan bey. Peki siz Resmi kurumlara bu konuda öneri sunuyormusunuz merak ettim.
Erkan Öz Hakkın ödenmez, devlet yetkilileri de sesinizi duyar inşallah. Çok, çok tesekkurler 🙏🙏🙏
Yine çok verimli bir program olmuş Erkan Hocam… Teşekkürler…
sadece bende mi var aynı sorun ama bu kanalın bazı videolarında, bu dahil ,ses alamıyorum.bazılarında alıyorum
Erkan hocam Decred Coin hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Erkan bey, bu gün Aktif bankı aradım ve konu hakkında çalışan personelin bilgisi yok. Siz nereden öğrendiniz bu bankanın kripto para borsası açtığını veya tanıdığınız bir kişi var ise tel num. paylaşırmısınız ltf.
Kalite
Teşekkürler. Emeğinize salık.
harikasın erkan bey.👏👏👏
Erkan bey bahsettiğiniz şekilde deflasyonist gerçek paralar ekonomiyi durma noktasına getirmez mi? Sonuçta ekonomi tüketimle yükselir, elindeki para sürekli değer kazanan sıradan vatandaş tüketmeme yolunu tercih etmez mi? Bu durum da ekonomiyi yavaşlatmaz mı? Gerçi evet daha az üretmeli ve tüketmeliyiz dünyayı daha az sömürmüş olmak için ancak günümüz insanına bu ekonomik küçülmeyi hangi hükümet nasıl izah edebilir? İnsanlar sınırsız para çağı sayesinde sürekli daha fazla tüket(ebil)meye alıştırıldı sonuçta. Bu da demek oluyor ki gerçek ve sınırlı paralara geçiş acı reçetesini toplumlar sev(e)meyecek ve alışık olunan enflasyonist düzenin (eğer bozulursa) yeniden oluşturulmasını tercih edeceklerdir. Bu konudaki görüş ve değerlendirmelerinizi merak ediyorum. Bitcoin ve benzeri yeni nesil sınırlı paralar ile ilgili aklımı kurcalayan yegane sorun da sahip oldukları bu deflasyonist karakter sonucunda ticareti durma noktasına taşımaları riski. Kanımca dolar muzdaribi ülkeler de bu deflasyonist (tüketim ve ticareti yavaşlatacak) özellikteki dijital para devrimi yerine eskisi gibi ticaret ve tüketimi sürekli artıracak belirli bir enflasyona sahip olabilecek bir dijital para tasarımına çalışıyor olabilirler. Toplumlarını üzmeden ekonomiyi büyütebilmenin, aynı zamanda dolardan çok daha adil bir sistemin blockchain teknolojisi ile kurulmasına yönelik çalışmaların bitcoin ve benzeri sınırlı (deflasyonist) sitemlerden çok daha mutlu bir dünya oluşturabileceğini düşünüyorum. Sizinde bu konuyu ele almanız ve fikirlerinizi paylaşmanız dileğiyle. Yayınlarınızı dikkatle tekip ediyor ve çok kaliteli buluyorum. Emeğinize sağlık.
çok teşekkürler
Dan Hedl – Twitterdan takip etmek isteyenler için adresi @danheld
Hocam çok önemli bildiler veyorsunuz ancan biraz akıcı yani daha hızlı anlatırsanız Harika olur…
Hocam savaş gibi küresel felaket durumunda yastık altında bir miktar altın mı yoksa olmayan elektrik yada internet ortamında bilgisayar kasasında bir miktar bitcoin mi tercih ederdiniz? Zira bahsettiğiniz gibi 1929 ekonomik buhranından kat kat büyük bir çöküş ve beraberinde ki gelişmelerin büyük bir savaşı tetikleyeceği çok açık bir gerçek.. ekonomik bir savaş halihazırda yaşanmakta..
Warren Buffett Warns of Upcoming "Megacatastrophe"
👏👏🇹🇷
Çok güzel. Teşekkürler 🌞
Hoşgörünüzle yorumunuz. Zira son günlerde büyük kurumsal kaçışlar…Yıllardır dikkatle takip ettiğim, sağlam isabetli analizleri olan hususan yeni dünya düzeninde, blockchain konusunda, çok büyük de takipçileri olan Abdullah Çiftçi…Biraz önce cnn canlı yayında bitcoinin doların yerini almıcağını,yeni bir kripto para olcağını belitti… https://t.co/3xjZCtKy3y